FIFA VM Stadioner: Hvor arrangeres Fotball-VM 2022?

FIFA VM Stadioner Hvor arrangeres Fotball VM 2022

Fotball-VM er som kjent arrangert hvert 4. år i ulike deler av verden. Sist fotball VM ble arrangert i Russland i 2018. Der stakk franskmennene av med trofeet foran nesen til kroatene i en spennende og målrik kamp. Nå er det snart duket for et nytt VM, og denne gangen arrangeres fotball-VM i Qatar. 21 november 2022 starter de første kampene.

Qatar er et land som befinner seg i Midtøsten på Den Arabiske Halvøya. Qatar er en emirat stat med ca 2.5 millioner innbyggere og grenser kun til et land, Saudi-Arabia (som forøvrig også er deltaker i årets fotball-VM). Landets overhodet er emiren.

Doha er hovedstaden og denne byen benyttes ofte av reisende som reiser mellom Europa og Asia som en transit flyplass. En av verdens beste flyselskaper, Qatar Airways, har hovedsete i dette landet.

De beste bookmakerne for fotball-VM 2022

Kort historie om Qatar

Mellom 1916 og frem til 1971 var Qatar et britisk protektorat. Først i 1972 ble Qatar en selvstendig stat. Selve landet befinner seg på en halvøy som kun grenser til Saudi-Arabia. Denne halvøya er ikke av den frodige sorten. Det er rimelig tørt og varmt i Qatar, og det er begrenset vegetasjon i områder som for det meste består av små krattskoger.Lik mange andre arabiske land er det ikke noe overraskelse at landets viktigste næring er innen gass- og oljeindustrien.Landet er meget varm, og i de verste månedene (juni-august) kan temperaturen stige opp til 45-55 grader. Høyeste punkt i Qatar er Qurayn Abu al Bawl, og befinner seg 103 meter over havet.

Landets Befolkning

Qatar er en stat med veldig få innbyggere som faktisk er fra Qatar. 80% av landets innbyggere er faktisk gjestearbeider, hovedsakelig fra Pakistan, Bangladesh, India, Nepal, Sri Lanka, Filippinene og Egypt.

Religionen i Qatar, lik mange andre land i Midtøsten, er Islam. Mennesker med andre religioner er i mindretall. Ca.77% praktiserer islam, men andre religioner er tillatt å praktisere. Landet lever under meget strenge islamske lover, der Al-Thani familien hersker over. Homofili er en forbrytelse i Qatar, og kan straffes med opptil 7 års fengsel.

Qatar som vertsnasjon

Fotball-VM 2022 er ikke det første arrangementet Qatar er vertsnasjon for. I 2006 arrangerte Qatar Asialekene, asias tilsvar på OL. I 2016 ble VM i Landeveissykling lagt til i Qatar, og 3 år senere ble også VM i friidrett arrangert her.

Desember 2010 ble det klart at det var Qatar som stakk av med seieren for å være vertsnasjon for kommende fotball-VM. I den sammenheng er det blitt bygget 7 nye VM stadioner med minste kapasitet på 40.000 tilskuere eller mer, på hele halvøya. For å bygge disse nye stadionene har det blitt brukt gjestearbeidere, og landet har blitt kraftig kritisert på grunn av antall dødsfall som oppsto under bygging av disse nye stadionen blant gjestearbeiderne. Amnesty International har uttrykt store bekymringer rundt dette og mange land begynte dermed å boikotte landet og ønsket at VM skulle flyttes til et annet land. Norge var et av landene som kritiserte Qatar og deres bruk av fremmedarbeidere til utbygging av stadionene. Men som vi alle vet så har dette boikottet blitt forkastet av de ulike fotballforbundet og FIFA, og Fotball-VM 2022 vil bli holdt i Qatar.

Liste over alle Areanaer under fotball-VM 2022

Alle 8 VM stadioner som skal benyttes i Qatar ligger ikke så veldig langt fra hverandre. Dette vil nok være til fordel for spillerne siden de slipper å måtte bevege seg over store strekninger eller tidssoner for å spille kamp. Mange av disse arenaene ble bygget kun for dette formålet og ble ferdigstilt ganske nylig, og vil derfor holde høy standard som vm spillesteder.

Disse er VM stadioner alle kampene skal spilles i under mesterskapet:

  • Al Bayt Stadium
  • Ahmed Bin Ali Stadium
  • Lusail Stadium
  • Stadium 974
  • Education City Stadium
  • Al Thumama Stadium
  • Khalifa International Stadium
  • Al Janoub Stadium

Al Bayt Stadium

Al Bayt StadiumDette stadionet ble påbegynt allerede i 2015, og i 2021 ble dette stadionet ferdigstilt. Med plass til 60.000 tilskuere og med en prislapp på ca 847 millioner amerikanske dollar er dette stadionet vertskap for åpningskampen av årets fotball-VM. Dette er det andre største stadionet som skal benyttes under VM.

Designet til stadionet er inspirert av arabiske telt, og dermed kan stadionet se ut som en megatelt utenfra. Inne i dette teltet vil det foregå mange spennende og tette kamper.

Ahmed Bin Ali Stadium

Ahmed Bin Ali StadiumDette stadionet med plass til ca 40.000 tilskuere befinner seg i grensen til ørkenen i Qatar. Stadionet ble bygget over ruinene av det gamle stadionet Al Rayyan Stadium som ble revet i 2015. Det sies at 90% av alt materiale fra Al Rayyan Stadium ble brukt til å være med på å konstruere Ahmed Bin Ali Stadium. Stadionet sto ferdig i 2020 og ble gjenåpnet Desember samme år. Kostnaden for dette stadionet var på hele 360 millioner amerikanske dollar.

Lusail Stadium

Lusail StadiumMed en kapasitet på 80.000 er dette det største stadionet i Qatar. Siden den har størst kapasitet av alle stadionene som benyttes, vil dette stadionet være vertskap for finalekampen under VM. Alle stadioner som skal benyttes unde VM, unntatt Lusail Stadium, har blitt innviet og har vært vertskap for konkurrerende kamper.
Byggingen av dette stadionet startet allerede i 2017 og det forventes at det snart er ferdigstilt slik at det kan klargjøres for kommende fotball-VM. Prislappen på dette stadionet er 767 millioner amerikanske dollar. For å regne om til norske kroner, gange hele beløp med ca. 10.

Stadium 974

Stadium 974Dette er et ganske uvanlig navn på et stadion i Qatar. Navnet kommer nemlig på grunn av de 974 shipping containerne som er med å å utgjøre fasaden på stadionet. Stadium 974 er det først arenaen i FIFA`s historie som er midlertidig og demonterbar. Dette betyr at Qatar kan demontere dette VM stadionet når VM er over. Stadium 974 er også kjent som Ras Abu Aboud Stadium, og har en kapasitet på opptil 40.000 tilskuere. Prislappen på dette stadionet er per dags dato ukjent.

Education City Stadium

Education City StadiumDette stadionet ble døpt med navnet “Ørkens Diamant”. Dette ultramoderne stadionet kan stille med avansert kjøleteknikk for å holde tilskueres og spillers kropper på et behagelig nivå selv under de varmeste månedene i året. Dette stadionet ble blant de dyreste å bygge til dette fotball eventyret med en prislapp på nesten 700 millioner amerikanske dollar.

Al Thumama Stadium

Al Thumama StadiumDette VM stadionet åpnet sine dører oktober 2021. Stadionet er inspirert av det tradisjonelle hodeplagget som arabiske menn bruker – Gahfiya. Det er plass til opptil 40.000 tilskuere på dette moderne stadionet. En ypperlig VM stadion å spille kamp i.

Khalifa International Stadium

Khalifa International StadiumDette stadionet er også Qatars nasjonalstadion. Her har de fleste av Qatars fotball landskamper vært holdt helt siden 1976. Dette er også den eneste av de 8 VM stadionene som allerede var tilstede, som ble valgt til å være med i fotball-VM. Alle de andre har blitt bygget kun i forbindelse med World Cup 2022. Siden dørene åpnet på 70-tallet har stadionet hatt en ansiktsløftning og holdt stengt fra 2014 til 2017. Med plass til 40.000 tilskuere vil dette stadionet være en intim VM spillested å være på.

Al Janoub Stadium

Al Janoub StadiumMed plass til ca 40.000 er dette den siste av de 8 stadionene der det skal foregå VM kamper. Arbeidet med dette stadionet begynt allerede i 2014, og 5 år senere, 2019, åpnet den dørene for publikum for aller første gang. Designet av stadionet er inspirert av seilene til de tradisjonelle dhow båtene. Det sies at prislappen for dette stadionet har vært på ca 656 millioner amerikanske dollar.

1.000kr
100% bonus opptil 1.000 NOK
1.000kr
Velkomstbonus